Μαιευτικές Επεμβάσεις

Η μαιευτική είναι από τις πιο συναρπαστικές ειδικότητες της κτηνιατρικής, καθώς στο επίκεντρο βρίσκεται το θαύμα της γέννησης μιας καινούριας ζωής. Είναι από τις πιο ιστορικές και παλιές ειδικότητες, καθώς πολύ πριν τα ζώα γίνουν μέλη της οικογένειας, τις εποχές που οι άνθρωποι τα είχαν μόνο για εργασία και για παραγωγικούς σκοπούς, ήταν έντονο το ενδιαφέρον να εξασφαλίσουν στα ζώα ομαλή εγκυμοσύνη και γέννηση υγιών νεογνών. Η μαιευτική ασχολείται με τη φυσιολογία και τη παθολογία του γεννητικού συστήματος των ζώων κατά τα διάφορα στάδια του αναπαραγωγικού κύκλου.
Το γεννητικό σύστημα του θηλυκού ζώου αποτελείται από τις δύο ωοθήκες (γεννητικοί αδένες), τους δύο ωαγωγούς (ή σάλπιγγες), τη μήτρα, τον κόλπο (ή κολεό), τον πρόδρομο του κόλπου (ή κολεού) και το αιδοίο (με την κλειτορίδα). Ο ωαγωγός συνδέει την ωοθήκη με τη μήτρα. Η τελευταία αποτελείται από τα δύο κέρατα, το σώμα και τον τράχηλο ή αυχένα. Στη μήτρα αναπτύσσεται το γονιμοποιημένο ωάριο σε έμβρυο. Το περιβάλλον της μήτρας εξασφαλίζει τις κατάλληλες συνθήκες για τη φυσιολογική ανάπτυξη και προστασία του εμβρύου κατά τη διάρκεια της κυοφορίας. Ταυτόχρονα διαθέτει τους απαραίτητους μηχανισμούς για την εξώθηση του εμβρύου κατά τη διάρκεια του τοκετού.

Τα ενήλικα θηλυκά ζώα παρουσιάζουν σεξουαλική επιθυμία σε τακτά χρονικά διαστήματα που εξαρτώνται από το είδος του ζώου. Το σύνολο των φυσιολογικών μεταβολών που συμβαίνουν με μια συγκεκριμένη αλληλουχία σε κάθε ένα από τα διαστήματα αυτά ονομάζεται ωοθηκικός ή οιστρικός κύκλος. Κάθε ωοθηκικός κύκλος διακρίνεται στα εξής στάδια :

  • πρόοιστρος

  • οίστρος
  • μέτοιστρος
  • δίοιστρος

Τα στάδια αυτά συνοδεύονται από μορφολογικές, βιοχημικές και ιστολογικές μεταβολές στο γεννητικό σωλήνα, οι οποίες οφείλονται στην επίδραση των ορμονών, κυρίως στη δράση των οιστρογόνων και της προγεστερόνης. Σε μερικά είδη ζώων υπάρχει και ένα πέμπτο στάδιο, ο άνοιστρος. Πρόκειται για μια παρατεταμένη περίοδο ανάπαυσης του γεννητικού συστήματος, κατά την οποία η ωοθηκική λειτουργία ουσιαστικά αναστέλλεται. Η φοράδα, για παράδειγμα, παρουσιάζει άνοιστρο κατά τους χειμερινούς μήνες.
Ο οιστρικός κύκλος και η φυσιολογία του γεννητικού συστήματος διαφέρει σημαντικά σε κάθε είδος ζώου. Επομένως, απαιτείται εξειδίκευση από τον κτηνίατρο που αντιμετωπίζει αυτά τα περιστατικά. Επιπρόσθετα οι μαιευτικές επεμβάσεις παρουσιάζουν ιδιαιτερότητες σε σχέση με τα κλασικά χειρουργεία. Ενδεικτικά αναφέρουμε την ωοθηκυστερεκτομή (στείρωση), η οποία είναι η πιο συχνή μαιευτική επέμβαση. Ο χειρουργός κτηνίατρος θα χορηγήσει αναισθησία και θα επέμβει σε ένα προηγουμένως υγιές ζώο, σε αντίθεση με την επέμβαση σε ένα χειρουργικό ασθενή. Αυτό το γεγονός επιβάλλει τη μέγιστη προσοχή και τη χρήση εξοπλισμού που παρέχει υψίστη ασφάλεια στο ζώο, διότι όταν προσήλθε για χειρουργική επέμβαση δεν ήταν ασθενής, άρα επιβάλλεται η επιτυχία της επέμβασης. Το επιστημονικό προσωπικό της Vethelp κατανοεί τα παραπάνω και εφαρμόζει τα μέγιστα επίπεδα ασφάλειας στις στειρώσεις, δίχως να τις θεωρεί επεμβάσεις ρουτίνας. Επιπρόσθετα, οι κτηνίατροι της Vethelp έχουν εμπειρία στη μελέτη περιστατικών αγονιμότητας και στις τεχνικές υποβοηθούμενης γονιμοποίησης και συγκεκριμένα στην τεχνητή σπερματέγχυση στους σκύλους.
Η μαιευτική εξέταση περιλαμβάνει τη γενική κλινική εξέταση και τη ψηλάφηση (εξωτερική στα μικρά ζώα, βραχιόνια στη φοράδα) και συμπληρώνεται με τη χρήση υπερηχοτομογράφου. Τα μαιευτικά προβλήματα στα ζώα δεν είναι σπάνια. Ενδεικτικά αναφέρουμε την ενδομητρίτιδα, την πυομήτρα, την πρόπτωση μήτρας, την τραχηλίτιδα, την κολπίτιδα, τα τραύματα του αιδοίου, τις ωοθηκικές κύστεις, τις δυστοκίες, την ρήξη της μήτρας, και την επιλόχεια υπασβεστιαιμία.
Η αρχική κλινική εκτίμηση των μαιευτικών περιστατικών ανήκει στις ιατρικές υπηρεσίες που η Vethelp παρέχει στο χώρο σας. Έχετε απορίες σχετικά με τη γονιμότητα ή την αναγκαιότητα στείρωσης του ζώου σας? Κλείστε σήμερα ραντεβού στη Vethelp!