Skip to main content

Oδοντιατρικές επεμβάσεις

Οι οδοντιατρικές επεμβάσεις στην κτηνιατρική πράξη ανήκουν στην ενότητα της Χειρουργικής για ένα πολύ απλό λόγο. Τα ζώα – ασθενείς δεν συνεργάζονται και επομένως, ακόμα και οι απλές οδοντιατρικές εργασίες, όπως ο καθαρισμός δοντιών, απαιτεί γενική αναισθησία και επομένως όλες τις δομές μιας χειρουργικής μονάδας.

Η πιο συχνή οδοντιατρική επέμβαση στο σκύλο είναι ο καθαρισμός δοντιών από την τρυγία, που γίνεται με ειδική συσκευή υπερήχων με γενική αναισθησία. Με την πάροδο της ηλικίας και ανάλογα με το είδος της τροφής του ζώου, το επιστημονικό προσωπικό της Vethelp σας προτείνει τον τακτικό προληπτικό καθαρισμό των δοντιών, προκειμένου να προληφθούν τα προβλήματα που αργότερα μπορούν να οδηγήσουν στην εξαγωγή και στην απώλεια του δοντιού. Η οδοντική τρυγία αποτελεί εναπόθεση αλάτων ασβεστίου και μαγνησίου, μαζί με αρκετή ποσότητα οργανικών ουσιών στο σημείο της ένωσης των δοντιών με τα ούλα. Προδιαθέτει αρχικά σε ουλίτιδα και αργότερα σε περιοδοντική νόσο.

Η περιοδοντική νόσος είναι μια πολύ συχνή κατάσταση που καλείται να αντιμετωπίσει ο κλινικός κτηνίατρος. Το γεγονός αυτό καταδεικνύει την απουσία προληπτικής οδοντιατρικής παρακολούθησης στα ζώα. Το επιστημονικό προσωπικό της Vethelp έχει ως φιλόδοξο στόχο την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση των κηδεμόνων των ζώων, ώστε να περιοριστούν τα περιστατικά της περιοδοντικής νόσου. Η θεραπεία της κατάστασης αυτής είναι επίπονη, μακράς διάρκειας και συχνά καταλήγει στην απώλεια των δοντιών. Οι ανωμαλίες οδοντοφυϊας και τα οδοντικά συρίγγια καθιστούν απαραίτητη τη διενέργεια γναθοχειρουργικών επεμβάσεων.

Τα κουνέλια και τα ιπποειδή παρουσιάζουν ιδιαιτερότητες. Τα ζώα αυτά έχουν δόντια τα οποία αναπτύσσονται συνεχώς κατά ύψος σε όλη τη διάρκεια της ζωής του ζώου. Το γεγονός αυτό δημιουργεί προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπίσει ο κτηνίατρος. Τα κουνέλια πρέπει να ακονίζουν τα δόντια τους για να μην μεγαλώσουν υπέρμετρα. Συνήθως αυτό το κάνουν μόνα τους σε κάποια σκληρή επιφάνεια στις ειδικές πέτρες. Όταν αυτό δεν γίνεται, το ύψος των τομέων τους μεγαλώνει πολύ , με αποτέλεσμα να είναι αδύνατη η λήψη της τροφής. Ειδικά τα ζώα αυτά κινδυνεύουν αν μείνουν νηστικά πολλές ώρες, καθώς η φυσιολογία τους επιβάλλει τη συνεχή λήψη μικρών ποσοτήτων τροφής. Η παρέμβαση του κτηνίατρου περιλαμβάνει τον τροχισμό και την εκτομή τμήματος του δοντιού, ώστε να επανέρθει το ύψος του στα φυσιολογικά επίπεδα. Τα ιπποειδή υποφέρουν συχνά από τον σχηματισμό οδοντικών ακίδων. Αυτές παρουσιάζονται στους προγόμφιους και στους γομφίους και συγκεκριμένα στο εξωτερικό χείλος των δοντιών της άνω γνάθου και στο εσωτερικό χείλος των δοντιών της κάτω γνάθου. Αποτελούν σημαντικό πρόβλημα μαζί και με άλλες ανωμαλίες τριβής των δοντιών, διότι προκαλούν την μειωμένη σίτιση του ζώου. Ο κτηνίατρος παρεμβαίνει για να διορθώσει τις ανωμαλίες αυτές, προκειμένου να μπορεί το ζώο να τρώει κανονικά και χωρίς να πονάει.

Η αρχική κλινική εκτίμηση των οδοντιατρικών προβλημάτων ανήκει στις ιατρικές υπηρεσίες που η Vethelp παρέχει στο χώρο σας. Οι οδοντιατρικές επεμβάσεις που θα κριθούν απαραίτητες από τον κτηνίατρο, γίνονται σε συνεργαζόμενα ιατρεία και κλινικές ζώων. Το επιστημονικό προσωπικό της Vethelp δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην ενημέρωση των κηδεμόνων ζώων και στην ευαισθητοποίησή τους σχετικά με την πρόληψη των οδοντιατρικών προβλημάτων. Έχετε απορίες σχετικά με την προληπτική οδοντική αγωγή που οφείλετε να προσφέρετε στο ζώο σας? Κλείστε σήμερα ραντεβού στη Vethelp!